Fotografija: Vladimir Milovanović
- 1 cvekla
- 1 šargarepa
- 1 čen belog luka
"Cvekla je korisno povrće koje se može koristiti gotovo cele godine. Bogata je vitaminima i mineralima i ima lekovita svojstva. U njoj nalazimo gotovo sve mineralne sastojke. Ona sadrži i određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, bitnog za vegetarijance koji ne jedu nikakve namirnice životinjskog porekla. Vitamin B12 nalazi se, inače, u namirnicama životinjskog porekla, dok ga u povrću uglavnom nema. A nedostatak tog vitamina je idealna podloga za anemiju, budući da on učestvuje u stvaranju eritrocita u krvi. Zbog prisustva joda, preporučuje se starijim osobama i onima koji pate od ateroskleroze. Cvekla je neophodna za stvaranje čvrstih kostiju i zdrave krvi. Zahvaljući fosforu i vitaminima iz grupe B, ona regeneriše nervna vlakna. Cvekla je odlično sredstvo u preveciji raka. Ne zaboravite da je sok od cvekle najbolji lek za uvećanje broja crvenih krvnih zrnaca i uopšte za poboljšanje krvne slike." Izvor: Vegetarijanski kuvar, Anita i Slađan Stanković
No comments:
Post a Comment