Wednesday, 6 August 2014

Integralni hleb sa lanenim semenom



  Fotografija: Vladimir Milovanović

Sastojci:
  • 50 g belog brašna
  • oko 300 g integralnog brašna
  • 1 kašičica meda ili šećera
  • 1 kašičica soli
  • pola kocke kvasca
  • 3(ili više) kašike mlevenog lanenog semena
  • 50 ml mleka
  • 100 ml tople vode
  • 1 kašika putera
Umutiti vodu, mleko, med (šećer), belo brašno i kvasac i sačekati 5 minuta. Dodati so, puter, lan. Postepeno dodavati integralno brašno i mesiti sve dok se ne dobije meko testo. Sačekati pola sata da testo naraste. Premesiti, oblikovati hleb i staviti u tepsiju. Rernu uključiti na 50 stepeni i ubaciti hleb. Posle 15 minuta pojačati na 200 stepeni i peći hleb oko pola sata.

Vegani umesto mleka mogu koristiti samo vodu, a umesto putera ulje. Mogu se koristiti i druge vrste brašna.

No comments:

Post a Comment